Hoe verkoop ik mijn auto aan een particulier?

De verkoop van je auto aan een particulier is op zich niet zo heel ingewikkeld. Het enige dat je er eigenlijk voor nodig hebt, is een advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats en een beetje tijd om potentiële kopers te ontvangen.

Daarnaast moet je uiteraard een beetje tijd maken om je auto klaar te maken voor de verkoop. Ofwel, ervoor zorgen dat je auto er zo goed, fris en schoon mogelijk uitziet. Want al koopt iemand een auto tweedehands, dan nog wil hij of zij graag dat de auto er mooi en netjes uitziet.

Je auto voorbereiden voor de verkoop

Een schone, frisse, nette auto verkoopt als het ware zichzelf. Dus het is zeker de moeite waard om wat tijd te investeren in het wassen en schoonmaken van de auto. Zodat deze er zo goed mogelijk uit ziet, voordat je de auto te koop zet.

Een auto die er goed uitziet verkoopt niet alleen makkelijker, maar levert doorgaans ook nog eens een hogere prijs op. Prijzen van tweedehands auto's staan nooit vast. Dus er is altijd ruimte voor de koper om te zorgen dat hij of zij meer voor zijn auto kan vragen. Voor de koper is er de ruimte om zoveel mogelijk waar voor zijn geld te krijgen.

Het verkopen van een auto aan een particulier is dan ook altijd een beetje een spel van vragen, gunnen en nemen. En proberen uit te komen op een verkoopprijs waar zowel jij als verkoper tevreden mee bent, alsook de koper van de auto. Pas dan kan een deal goed genoemd worden.

Je auto voorbereiden voor de verkoop begint dan ook met een goede schoonmaakbeurt van zowel de buitenkant alsook de binnenkant van de auto.

Vervolgens is het de moeite waard eens heel goed te kijken wat nu eigenlijk precies de juiste prijs is voor jouw auto.

Want wanneer je precies weet wat je voor je auto kan vragen, trek je niet alleen voldoende kopers, maar neemt de kans ook toe dat je daadwerkelijk krijgt voor je auto wat je wilde hebben.

Tenslotte is onderhandelen over de prijs van een auto niet alleen geven, maar ook nemen. De verkoopprijs van een auto moet dan ook een andere prijs zijn dan de vraagprijs.

Je auto daadwerkelijk verkopen

Zodra jouw auto er spik en span bij staat, wordt het tijd om de auto te koop te zetten. Dit gaat het makkelijkst en je bereikt de meeste potentiële kopers als je een advertentie plaatst op bijvoorbeeld Marktplaats. Voor slechts enkele tientjes kun je jouw auto een maand lang te koop zetten op Marktplaats.

Vaak heb je echter slechts maar een week nodig om je auto te verkopen. Maar in gevallen dat het toch niet zo snel gaat, heb je maar liefst nog 3 weken speling. Er is dan ook geen enkele reden om je auto te verkopen aan de eerste de beste koper die zich meldt.

Echter, wanneer deze koper het geld voor jouw auto overheeft wat jij er graag voor wilt hebben, dan is er uiteraard weinig reden om niet toe te happen en de auto direct te verkopen.

Maar mocht dat niet zo zijn, laat een koper dan gerust lopen. Zeker wanneer je de auto nog maar kort geleden te koop hebt gezet.

Staat je auto al een week te koop en er heeft zich nog geen serieuze gegadigde gemeld, dan zul je wellicht wat zuiniger moeten gaan zijn op degene die zich wel meldt en interesse toont in jouw auto.

De ene auto is nu eenmaal veel populairder bij tweedehands autokopers dan de andere. Hetzelfde geldt uiteraard voor kleuren, uitrustingsniveaus en de typen motoren die gebruikt worden in een auto.

Zo is bijvoorbeeld een rijk uitgeruste auto met een wat zwaardere motor vaak veel populairder bij autokopers dan het instapmodel die tevens een vrij lichte motor heeft.

Dat zich te weinig kopers gaan melden kun je voor een belangrijk deel beïnvloeden door onder andere je best te doen om zo goed mogelijke foto's te maken van je auto. Bij voorkeur op een plek met een plezierige achtergrond en omgeving. En in de zon. Zodat de auto niet alleen goed zichtbaar is, maar tevens op zijn voordeligst zichtbaar is op de foto. Maak veel foto's van alle kanten en van de interessante details van de auto. Kies de beste foto's uit op het moment dat je advertentie voor je auto gaat maken.

Voorts kun je nog meer interesse in je auto opwekken door in de tekst bij de advertentie opvallende zaken over de auto te vermelden. Als je de auto onlangs een grote beurt hebt laten geven of een reparatie hebt laten uitvoeren die veel voorkomt bij jouw type auto, zet dat er dan zeker bij.

En wanneer jouw auto dan slechts een instapmodelletje mocht zijn, dan is hij misschien net wel weer wat goedkoper in de wegenbelasting dan het rijker uitgeruste type en misschien zelfs ook wel goedkoper in de verzekering. Ook dat zijn dan uiteraard details die niet in de verkoopadvertentie van jouw auto mogen ontbreken.

Want hoe enthousiaster je een potentiële koper op voorhand al weet te maken, hoe makkelijker je de auto verkoopt. En hoe meer mensen zich ook zullen melden als geïnteresseerde. Zorg er altijd voor, dat wanneer een geïnteresseerde zich meldt, dat er proef gereden kan worden met de auto. Hiervoor dient de auto uiteraard verzekerd te zijn, moet er wegenbelasting betaald zijn en dient de auto voorzien te zijn van een geldige APK.

Samengevat zouden we dan ook kunnen zeggen: Hoe verkoop ik mijn auto aan een particulier? Door de auto zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een potentiële koper en door goed te weten wat de auto werkelijk waard is. En daar zowel de verkoopprijs in je hoofd als de vraagprijs voor in de advertentie goed op af te stemmen.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen