Verstandig besparen op het onderhoud van je auto

besparen op onderhoud auto

Besparen op het onderhoud van je auto, kan dat? Op het onderhoud van je auto kun je besparen, zelfs zonder onderhoudsbeurten over te slaan. Menig auto-eigenaar heeft geprobeerd te besparen op onderhoud juist door het overslaan van onderhoudsbeurten. Slim is echter anders.

Daar kom je overigens pas achter zodra je bijvoorbeeld onderweg met pech komt te staan. En dan heb je eigenlijk nog geluk gehad. Een technisch mankement dat voorkomen had kunnen worden door tijdig onderhoud, had namelijk ook mede de oorzaak kunnen worden van een ongeval.

Laat onderhoud aan je auto tijdig uitvoeren

De auto is een fraai stukje techniek dat je droog en warm overal brengt waar je naartoe wilt. Maar iets dat in weer en wind zijn werk moet doen en waar veel bewegende delen aanzitten heeft gewoon op gezette tijden onderhoud nodig. Daar ontkom je niet aan.

Je auto op tijd laten onderhouden voorkomt niet alleen dat er tijdens het rijden storingen optreden, maar tevens dat je behoed wordt voor onveilige situaties op de weg. Bovendien gaat een goed onderhouden auto langer mee en springt zuiniger om met brandstof.

Simpele dingen als vocht in de auto, een kachel die het niet goed doet of ruitenwissers die de ruit niet goed schoonmaken kunnen bijvoorbeeld zorgen voor slecht zicht, waardoor de kans op aanrijdingen zienderogen toeneemt.

Wanneer het koelsysteem van de automotor niet op gezette tijden gecontroleerd wordt, kunnen lekkages optreden. Lekkages die er vervolgens de oorzaak van kunnen zijn dat de motor oververhit raakt. Waardoor je wel eens een dure reparatie in het vooruitzicht zou kunnen hebben.

De vloeistof die zorg draagt voor de eigenlijke bediening van de remmen bij een auto, heeft de vervelende eigenschap vocht aan te trekken. Het niet tijdig vervangen van die vloeistof kan storingen en roestvorming veroorzaken aan het remsysteem. Iets wat wederom kan zorgen voor hoge reparatiekosten.

Achterstallig onderhoud aan je auto laten verhelpen kost uiteindelijk altijd vele malen meer, dan wanneer je de auto gewoon op tijd naar de garage had gebracht voor zijn reguliere onderhoud.

Je kunt dan ook gerust stellen dat: besparen op het onderhoud van je auto al begint, met het op tijd laten uitvoeren van de onderhoudsbeurten die de auto nodig heeft.

Meer besparen op kosten voor het onderhoud

Verder besparen op het onderhoud van je auto doe je door het slim kiezen van de garage waar je je auto voor onderhoud naartoe brengt. En het onderhoud gelijktijdig laat uitvoeren met de jaarlijkse APK-keuring.

Wanneer je een al wat oudere auto hebt, kun je in plaats van de dealer beter kiezen voor een kleine onafhankelijke garage bij jou in de buurt. Bij de autodealer is een onderhoudsbeurt namelijk vaak een stuk duurder dan bij de lokale onafhankelijke garage waar de eigenaar zelf monteur is. Bovendien heeft de lokale onafhankelijke garage doorgaans meer aandacht voor de auto en zijn eigenaar dan de autodealer dat heeft.

Tevens kun je geld besparen op onderhoud door zelf eens om de auto heen te lopen. Vul bijvoorbeeld zelf de ruitensproeiervloeistof bij. Bij de garage is dit goedje vele malen duurder dan bij de Aldi, de Action en de automaterialenhandel.

Wanneer banden vervangen moeten worden, dan kun je daarmee beter naar de autobanden specialist gaan en ze daar laten vervangen. Banden laten vervangen bij de garage of de dealer is vaak een stuk duurder. En hetzelfde geldt overigens voor het vervangen van de uitlaat.

Je houd de onderhoudskosten van je auto tevens laag als je naast zuinig zijn op je auto ook zelf eens het gereedschap ter hand neemt en reparaties aan je auto zelf uitvoert.

Bijvoorbeeld, je auto wordt APK-afgekeurd omdat het glas van een koplamp beschadigd is en er staat water in. De garage zal de koplamp vervangen door een nieuw exemplaar. En zal misschien een uur bezig zijn om deze te vervangen. Driehonderd Euro voor een koplamp is geen uitzondering en een uurtarief van negentig Euro bij een dealer evenmin. Dat betekent voor jou een rekening van bijna vierhonderd Euro voor het vervangen van een koplamp.

In dit geval zou je jezelf minstens driehonderd Euro kunnen besparen door een gebruikte koplamp te gaan halen bij een autodemontagebedrijf en deze zelf te monteren.

Met onderhoudsbeurten voor je auto uitkienen, slim een garage kiezen en zelf eens een reparatie uitvoeren aan je auto kun je veel besparen op het onderhoud van je auto. En dat zonder dat je er ook maar één onderhoudbeurt voor over hoeft te slaan.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen