Een tweedehands auto kopen: 5 tips voor de beste deal

Een tweedehands auto kopen doe je niet elke dag. Een paar tips die helpen zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen, komen meestal dan ook goed van pas. Want ook een tweedehands auto kan een behoorlijke aanslag op je portemonnee zijn. En daar wil je dan op z'n minst iets goeds voor hebben.

Het kopen van een tweedehands auto kent zo zijn voetangels en klemmen, dat is waar. Maar wie zijn ogen goed openhoudt en zich realiseert dat een tweedehands auto nooit helemaal zonder gebreken zal zijn, moet in staat worden geacht een goede tweedehands auto te kopen voor zichzelf.

Tip 1) Bepaal een budget en houd je eraan vast

Heel slim bij het kopen van een tweedehands auto is, om van tevoren een redelijk budget voor jezelf vast te stellen en daar goed aan vast te houden. Want wanneer je een auto mooi vindt en hij bevalt je, dan ben je vaak al snel geneigd om het budget wat je voor jezelf gesteld had te laten varen.

Maar zoals gezegd is een tweedehands zelden helemaal vrij van gebreken. Iets wat vaak pas gaat opvallen wanneer je de auto al een tijdje hebt, of misschien zelfs pas bij de eerst volgende APK-Keuring. En dan is het prettig om wat geld achter de hand te hebben om het gebrek zonder problemen te laten verhelpen.

Stel je hebt 5000 Euro als budget voor het kopen van een auto. Dan is het slim om hooguit 4000 Euro te besteden aan het kopen van een auto. En de rest achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Tip 2) Bekijk uitgebreid wat er binnen jouw budget te koop is

Wanneer je goed weet wat je voor welke prijs krijgen kunt, verwerf je jezelf een uitstekende onderhandelingspositie. En ben je tevens eerder bereid weg te lopen als voor jouw gevoel de deal niet goed genoeg is. Tenslotte heb je ontdekt dat er meer auto's te koop zijn die je wel bevallen. En dat is altijd goed voor je zelfvertrouwen bij het onderhandelen over de prijs.

Inmiddels zijn er voldoende sites op het internet te vinden, zoals bijvoorbeeld Marktplaats en Gaspedaal.nl, waarop je auto's van je gading kunt bekijken en prijzen kunt vergelijken. En kunt bekijken wat je precies krijgt voor een bepaald bedrag.

Tip 3) Ga auto's bekijken en maak proefritten

Zodra je weet welk merk en type auto je wilt gaan kopen, ga er dan eens op je gemak een aantal bekijken en maak een proefrit in verschillende auto's. Ga bijvoorbeeld een proefrit maken in een auto die bij een dealer te koop staat. Maar ga ook in een auto rijden die ogenschijnlijk in een minder goede staat verkeerd. En tevens in een duur exemplaar en in een goedkoop exemplaar.

Zelfs al heb je niet eens zo heel veel verstand van auto's, dan nog zul je voelen en ervaren dat een goed onderhouden auto anders rijdt dan een auto die een zwaarder leven heeft gehad. Tevens krijg je dan een goede indruk van wat je voor hoeveel geld kunt verwachten. Waardoor je, als je een auto gevonden hebt die wilt kopen, snel kunt zien of de vraagprijs goed, laag of aan de hoge kant is.

En ook dat is goed voor je onderhandelingspositie.

Tip 4) De prijs is altijd een vraagprijs

Iedereen die zich bezighoudt met het verkopen van een tweedehands auto, houdt er rekening mee dat er over de prijs onderhandeld zal gaan worden. Dit betekent doorgaans dat iedereen die een auto verkoopt een hogere prijs vraagt dan hij of zij voor de auto wil hebben.

Dit kan betekenen dat je voor een auto die een vraagprijs heeft van 5000 Euro uiteindelijk maar 4000 Euro hoeft te betalen. Veel hangt uiteraard onder andere af van hoe goed jij je huiswerk hebt gedaan. Want iedere verkoper is bereid tot onderhandelen. En een slimme verkoper weet tevens wat een auto echt waard is.

Een slimme koper echter, weet ook wat de auto echt waard is. En zal dan ook een bod doen dat hoog genoeg is om een verkoper niet te beledigen. Maar tevens laag genoeg is dat het de koop interessant maakt.

Tip 5) Laat nooit blijken hoe graag je een auto hebben wilt

Deel nooit je enthousiasme over de auto met de verkoper, maar blijf altijd kritisch, op de vlakte en behoudend in de nabijheid van de verkoper.

Blijf vriendelijk, maar probeer tijdens het onderhandelen over de prijs een verkoper altijd wel het gevoel te geven dat je ieder moment de interesse in de auto zou kunnen verliezen en ergens anders gaat kijken.

Maar wees nooit iemand waar een ander zijn tijd aan verdoet. Wanneer je het gevoel hebt, dat het onmogelijk gaat worden een prijs overeen te komen waar je tevreden mee bent, neem dan vriendelijk afscheid van de verkoper en ga een andere auto bekijken.

Met behulp van deze tips moet het ook voor jou mogelijk zijn de beste deal te halen bij het kopen van je volgende tweedehands auto.

Tot slot nog één tip als bonus: Koop altijd een auto met een volledige onderhoudshistorie. De hogere aankoopprijs verdient zich namelijk altijd weer terug door de lagere onderhoudskosten.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen