Een auto zelf verkopen via een advertentie

Uw auto zelf verkopen doet u tegenwoordig het makkelijkst doormiddel van het plaatsen van een advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Door het grote bereik en de populariteit van deze website komt uw auto onder de aandacht van vele potentieel geïnteresseerden. Wat het zelf verkopen van uw auto een stuk eenvoudiger maakt.

Je auto onder de aandacht brengen is één. Je auto daadwerkelijk verkopen is twee. Maar niet ondoenlijk als je de verkoop van je auto goed voorbereidt.

Je auto klaarmaken om te verkopen

Het zal voor jou geen geheim zijn dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Iets was zeker ook geldt bij een auto zelf verkopen. Ga bij het klaarmaken van je auto voor de verkoop altijd uit van hoe mensen je auto graag zouden willen zien.

Net als jij zien mensen graag een schone auto waarvan de lak mooi glanst. Potentiële kopers zien graag nette vlekvrije bekleding die niet ruikt naar bijvoorbeeld de hond. Geïnteresseerden zien tevens graag een schoon, schade -en krasvrij interieur en streepvrije schone ramen.

In het kort, mensen willen het gevoel hebben dat ze een nieuwe auto kopen. Zelfs al is deze misschien al meer dan tien jaar oud. Een auto die er oud en flink gebruikt uitziet, zal een potentiële koper dan ook niet snel bekoren.

Om de kans te vergroten dat de auto snel verkocht wordt voor een goede prijs, is het dan ook verstandig te beginnen met een grondige schoonmaak van de auto. Zowel van binnen als van buiten. Bij winkels zoals Halfords zijn talloze auto onderhoudsmiddelen te koop waarmee de auto goed kan worden schoongemaakt. En die de auto tevens van een fris geurtje voorzien.

Wanneer mensen een auto kopen, gaat er vaak behoorlijk wat geld mee gemoeid. Iets waar geregeld zelfs een lening voor moet worden afgesloten. Het laatste dat in zo'n geval wenselijk is, is dat na aankoop van de auto kosten moeten worden gemaakt omdat er iets aan de auto mankeert.

Potentiële kopers zijn er dan ook vaak erg op gebrand dat de auto voorzien is van een verse APK. Dit geeft ze enige zekerheid dat er in ieder geval een jaar zonder onvoorziene kosten mee gereden kan worden. Wanneer je auto minder dan negen maanden APK heeft, is het dan ook aan te raden de auto te laten voorzien van een verse APK. Zeker wanneer je wilt dat je auto verkopen snel en soepeltjes verloopt.

Een aantrekkelijke verkoop advertentie maken

Wanneer je auto klaar is om te verkopen wordt het tijd de auto onder de aandacht van potentiële kopers te brengen. De meeste aandacht zal je auto krijgen wanneer je een verkoopadvertentie maakt die geïnteresseerden van de informatie voorziet die ze graag willen weten.

Uiteraard willen mensen zien hoe de auto eruit ziet. Neem dan ook de moeite om, bij het liefst zonnig weer, een paar mooie foto's te maken van de auto. Waarbij je probeert hetgeen de auto aantrekkelijk maakt extra te benadrukken. En bijvoorbeeld die lelijke kras op de achterklep juist een beetje aan het zicht te onttrekken.

Daarnaast willen mensen over een auto graag weten:

  • De kilometerstand van de auto
  • Het bouwjaar van de auto
  • Of en tot wanneer de auto APK gekeurd is
  • Wanneer de auto voor het laatst onderhoud heeft gehad
  • De reden van verkoop
  • De vraagprijs die je voor de auto in gedachte hebt

Wanneer je deze informatie op een overzichtelijke manier brengt in een advertentie, dan zal dat zeker zorgen voor telefoontjes van geïnteresseerde kopers.

Een auto daadwerkelijk verkopen

Niet iedereen heeft een even goede handelsgeest. Maar zelfs wanneer je niet over de grootste handelsgeest beschikt, ben je in staat je auto zelf te verkopen. Onthoud daarvoor alleen dat: een koop pas is gesloten wanneer beide partijen er een goed gevoel aan overhouden.

Houd daarom altijd onderhandelingsruimte in je vraagprijs. Onderhandelen over de prijs hoort nu eenmaal bij het kopen en verkopen van een auto. Onderzoek, bijvoorbeeld op Marktplaats.nl, wat er gemiddeld gevraagd wordt voor een vergelijkbare auto. Of bel een paar dealers van jouw automerk of je garage en vraag aan hen de waarde van je auto. Op deze manier creëer je voor jezelf een goede onderhandelingspositie, zodat je voor je auto krijgt wat deze waard is.

Zorg er daarnaast voor dat je alle documentatie over je auto en de papieren van je auto beschikbaar hebt voor kijkers. Zorg er tevens voor dat je auto verzekerd is, zodat geïnteresseerden een proefrit kunnen maken met de auto.

Op de meeste verzekeringspolissen is het mogelijk tijdelijk twee auto's verzekerd te hebben, bijvoorbeeld voor wanneer je je auto gaat verkopen of een nieuwe gaat kopen.

Ontvang geïnteresseerden vriendelijk en neem de tijd om samen de auto te bekijken en erover van gedachten te wisselen.

Hoe meer de potentiële koper zich op zijn/ haar gemak voelt en het idee heeft dat je zelf veel plezier gehad hebt van de auto, hoe groter de kans dat je je auto gaat verkopen. Maak van dit gegeven optimaal gebruik wanneer je je auto aan het verkopen bent.

Gerelateerd

Over mij

Dat een auto de slechtste investering is die je kan doen, is zo'n beetje het eerste wat ik leerde over auto's.

Daarom koop ik nog altijd alleen een auto die ik direct van eigen geld kan betalen.

Inmiddels rijd ik 3 decenia rond in tweedehands auto's. En was de duurste voor dagelijks gebruik €6500 en de oudste 30 jaar.

De ervaring die ik in al die tijd met tweedehands auto's heb opgedaan, deel ik graag met je op deze website.

Meest gelezen